Nett­verk for arbeids­inkludering

Medvind Utvikling tar med seg flere års kompetanse og læring fra arbeidsinkludering ut i verden. Nå etableres det et nettverk av bedrifter som skal dele erfaringer.

– Ambisjonen vår er ikke bare å få til arbeidsinkludering. Målet vårt er å få til varig arbeidsinkludering. Det betyr at vi skal ikke bare få folk inn i arbeidslivet, vi skal også få de til å bli værende i arbeidslivet, sier Hege Myhre, daglig leder i Medvind Utvikling.

Hun får i starten med seg 12 bedrifter i ulike bransjer som alle er opptatt av arbeids-inkludering. Sammen danner de et nettverk som skal dele erfaringer, kunnskap og kompetanse om hva som fungerer og ikke fungerer.

Prøveperiode tre år

Medvind-metoden for arbeidsinkludering startet opprinnelig som et tilbud om opplæring i bilpleie og mulighet til jobb i Møller Medvind i 2018. I tett samarbeid med Nav ble unge mennesker som hadde falt ut av skole og arbeidsliv tilbudt opplæring og en mulighet til en fast stilling. Metoden viste seg å fungere godt, og i dag har flere enn 60 medarbeidere etter endt opplæringsperiode fått tilbud om fast jobb via Møller Medvind. Samme arbeidsmetodikk er senere tatt i bruk av flere andre Aars-selskaper, som Møller Eiendom og OneCo.

Hege Myhre (t.v) og Nancy Merete Myrvang er i kontakt med mange bedrifter som ønsker å lære mer om inkluderingsarbeid i praksis. Nå har de etablert et eget nettverk i regi av Medvind Utvikling

Løpende evalueringer

Nå tar Hege Myhre og Medvind Utvikling steget ut i verden. Det nye Medvind-nettverket består av bedrifter i ulike bransjer.

– I første omgang skal dette arbeidet foregå i en treårsperiode, med løpende evalueringer av de ulike prosjektene, sier Myhre.

– Bedriftene i nettverket skal dele erfaringer og lære av hverandre. Hva fungerer, hva fungerer ikke. Hva kan endres, hva kan forsterkes. Og ikke minst; hvilke nye initiativ kan vi skape, legger hun til.

Etterspurt arbeidskraft

Hege Myhre har bred erfaring og kompetanse knyttet til innovasjon i skjæringspunktet mellom utdanning og næringsliv.

– Jeg ønsker å bidra til et inkluderende samfunn med større mangfold. Det er ironisk at Norge sårt trenger mer arbeidskraft, samtidig som at sterke ressurser blir stående utenfor arbeidsmarkedet. Skal vi få fremtidig arbeidsliv i Norge til å gå rundt, må vi øke kompetansen om mangfoldets muligheter og inkludere bredere. Dette vil igjen styrke et inkluderende, medmenneskelig og demokratisk samfunn i sin helhet, sier Myhre.

Jobber tett med Nav

I Medvind Utvikling jobber også Nancy Merete Myrvang. Opprinnelig jobbet Myrvang i Nav, og var Møller Medvind-ansvarlig da prosjektet startet opp for seks år siden.

– Nancy har rekruttert og fulgt opp medarbeiderne våre siden starten, fra første intervju til signering av fast arbeidskontrakt. Vi har samarbeidet tett, hun kjenner Nav, vår organisasjon, nettverket og menneskene. I tillegg har hun et brennende hjerte for å inkludere flere, sier Myhre om sin kollega.

– Hvorfor er varig arbeidsinkludering så viktig?

– Dersom vi kun får mennesker inn i arbeidslivet, men ikke evner å få de til å bli værende, da har vi som arbeidsgiver mislyktes dobbelt. Da har det mennesket som ble rekruttert inn, fått bekreftet at han eller hun ikke kan lykkes selv når det blir hjulpet inn. Ved å falle fra en jobb etter å ha fått ekstra hjelp inn tolkes fort av individene som en bekreftelse på at de ikke er gode nok til noe, og aldri kan lykkes. Vi må prøve å unngå å skape et nytt utenforskap, sier Myhre.

– Gjennom seks år nå har vi sett at Medvind-metoden fungerer. Den gir enkeltmennesket troen tilbake på seg selv, arbeidsplassen blir bedre for alle med økt mangfold, og samfunnet får tatt i bruk verdifull arbeidskraft. Nettopp derfor har jeg sånn troa på dette prosjektet. Det er vinn-vinn for oss alle.